Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.info@panoramamed.hu /panoramamed
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.
info@panoramamed.hu  /panoramamed
Híreink
Élvezzük megfontoltan a nyarat!
Élvezzük megfontoltan a nyarat!
2019 JÚN 25.
A nyár és a kánikula megérkeztével egyre több napfény ér minket. A természetes fény számos olyan élettani hatással bír, mely elengedhetetlen az egészség és a jó közérzet fenntartásához, de a veszélyekre is gondolnunk kell.
Betűméret: + -

A napfény többek közt a D-vitamin előállításához szükséges, mely a bőrünkben képződik. A vitaminok olyan anyagok, melyeket testünk nem, vagy csak csekély mennyiségben képes előállítani, ezért jellemzően azok táplálék útján való bevitelére hagyatkozunk. A D-vitamin ebből a szempontból különleges, mert előanyagát testünk képes előállítani, csak a folyamat legvégéhez szükséges a napfényben található UV-sugárzás, hogy az előanyagból aktív végtermék legyen. A D-vitamin egy hormon, tehát olyan anyag, mely az emberi szervezet különböző szervrendszerei közt hírvivő-összehangoló szerepet lát el. Ez a hormon a táplálékkal felvett kalcium csontokba történő beépítését serkenti, ezáltal az erős vázrendszer fenntartásáért felel. Fontos megjegyezni, hogy a D-vitamin túladagolható, melyre a fényhiányos, téli időszakban vitaminpótló készítmények szedésekor figyelni kell.

A napfénnyel összefüggésbe hozható a melatonin nevű hormon is, mely az agyban termelődik. Szerepe az alvás-ébrenlét körforgás szabályozásában van, ez a ,,belső óránk” alapja. Világos környezetben töltött idő alatt a termelődő melatonin álmosságot okoz, így a nap végén könnyebb az elalvás.

Nemcsak a pihentető alvással, hanem közvetlenül is segít a közérzetünkön a napfény, mivel napozás közben egy szerotonin nevű hormon is termelődik az agyunkban. A szerotonin egy rendkívül összetett funkciójú anyag, de érdemes tudni róla, hogy a normális szintje szükséges motiváltság, élénkség, jókedv, lelki értelemben vett jó közérzet fenntartásához (ezért van, hogy sok depresszió elleni gyógyszer a szerotoninszint emelésével hat).

A túlzásba vitt napozásnak sajnos káros következményei is lehetnek. A leégés és az erős UV-sugárzás alatt a szabadban töltött túl sok idő kockázati tényezői a bőrrákok kialakulásának. Ezért hallatlanul fontos az UV-szűrős napszemüveg és a naptej használata.

A bőrrákok közül természete miatt kiemelendő a melanóma malignum (gör. „melan-” fekete , „-oma” daganat, lat. „malignum” rosszindulatú). Ez a daganatféle azokból a sejtekből indul, melyek normál esetben a bőrünk napozás utáni barnulásáért felelnek. Az anyajegyek is hasonló bőrelváltozások, de azok jóindulatúak, tehát nem törnek mélyebb szövetek felé és nem adnak áttétet. A melanóma veszélyességét az adja, hogy gyakran kicsi, jelentéktelennek tűnő, vagy anyajegyre hasonlító elváltozás, ezért könnyen észrevétlen maradhat, de ennek ellenére is könnyen ad áttétet.

Egy bőrön lévő folt megítélése az ABCDE módszerrel otthon is elvégezhető:

  • A - asymmetry - aszimmetria: a folt aszimmetrikus?
  • B - borders - szélek/határok: a foltnak bizonytalan a határa a környező bőrrel?
  • C - color - szín: a folt többszínű?
  • D - diameter - átmérő: a folt nagyobb, mint 6 mm?
  • E - evolving - változás: a folt idővel változott?

Ha bármelyik kérdésre igen, vagy nem egyértelmű a válasz, az elváltozás gyanúsnak minősítendő és kivizsgálás céljából mihamarabb jelentkezni kell bőrgyógyászati szakrendelésen.

Élvezzük megfontoltan a nyarat!

Bőrgyógyászati vizsgálat

A napozás is olyan, mint minden más jó dolog az életben, itt is a mértékletesség a fontos. Ha bármilyen kérdése van a témában, vagy szeretne szűrővizsgálatra bejelentkezni, keresse bizalommal dr Andrusch Annát, a Panorama Medical Center bőrgyógyász szakorvosát!

A +36 1 550 00 44-es számon várjuk hívását!

Élvezzük megfontoltan a nyarat!

dr. Andrusch Anna, A Panorama Medical Center bőrgyógyász szakorvosa


‹ Vissza
Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása