Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.info@panoramamed.hu /panoramamed
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.
info@panoramamed.hu  /panoramamed
A stresszről
A stresszről
Betűméret: + -

Distresszt kiváltó helyzetek:

Minden olyan helyzet, esemény válhat stresszorrá, ami meghaladja az alkalmazkodási képességünket. Ezek lehetnek váratlanul fellépő események, helyzetek (pl. a természeti katasztrófák) vagy az egyén életére kiható társadalmi folyamatok (pl. amikor nő a munkanélkülivé válás veszélye, fizethetetlenné válnak hiteleink), és lehetnek az egyén életében bekövetkező különböző változások vagy tartósan fennálló hatások. Mindennapi életünket végigkíséri a stressz: a veszteségek (válás, nyugdíjba vonulás, szerettünk halála), a zsúfoltság, magas zajszint, állandó időhatáros feladatok, döntési és napi megfelelési helyzetek a munkahelyen, az iskolában, családi konfliktusok, a fogyasztói társadalomból következő folyamatos ingerek és frusztrációk. Talán meglepő, hogy pozitív változások is stresszfaktorrá válhatnak (házasság, gyerekszületés, költözés, vállalkozás elindítása).

Amíg előre jelezhető, amíg kontrollunk alatt sikerül tartani a folyamatot, addig kevésbé megterhelő, mint amikor a folyamat már kikerül az általunk való befolyásolhatóság érzése alól és meglévő megküzdési módjaink nem hatásosak a kezelésükre. Olyan, az alkalmazkodást, a megoldást nem segítő védekezések alakulhatnak ki, mint az alkohol-, gyógyszer- és drogfüggőség, dohányzás vagy az emberi kapcsolatokat rongáló feszültség-levezetés folyamatos ingerültséggel, veszekedések kirobbantásával.

Mi történik a szervezetben?

A fenyegető ingert érzékelve félelem, ijedtség, szorongás alakul ki és a vészhelyzetre adaptív, biológiai szintű reakciók indulnak be: emelkedik a vérnyomás, gyorsul a pulzus, nő a verejtékezés, fokozódik az izomfeszültség. A vér a tápcsatorna ereiből és a lépből a vázizomzat felé áramlik, stresszhormonok termelődnek.

Selye állatkísérleteivel kimutatta, hogy tartósan fennálló stressz esetén a szív- és érrendszer, az immunrendszer, a mellékvese, a vesék, az izomrendszer és a tápcsatorna is károsodást szenved. Ezek a folyamatok kezdetben még visszafordíthatóak, de további idegi-fizikai bántalmazó hatások esetén végzetessé válhatnak.

Az első fázisban a riasztó reakció hatására a szervezet ellenálló működése mozgósul, a második szakaszban a riasztó reakció jelei még eltűnnek, kialakul az alkalmazkodás, majd a harmadik szakaszban a szervezet energiatartalékainak kimerülésével ismét megjelenik a riasztás, de ekkor már nincs további mozgósítható energiája a szervezetnek, a hatás végzetessé válik (GAS szakaszai).

Hatások:

Lelki szinten a reménytelenségérzés, depresszió vagy a növekvő idegesség, feszültség, agresszió is jelezheti, hogy túlterhelődtünk. Fiziológiai szinten a tartós stresszhatások az alábbi betegségek kialakulásához vezetnek:

  • migrén,
  • alvászavar,
  • kimerültségérzés,
  • magas vérnyomás,
  • az immunrendszer csökkent működése,
  • emésztési zavarok.

Mit lehet tenni ellene?

A probléma beazonosítása a szubjektív élményeken túl a pulzusvariabilitás mérésével lehetséges.

Sokat segít a tudatos életmód-változtatás, a stresszt csökkentő időszakok napirendbe történő beiktatása: stresszkezelést segítő kognitív gyakorlatok megtanulása, életcéljaink átgondolása, örömöt jelentő tevékenységek és kikapcsolódást, ellazulást segítő elfoglaltságok keresése pl.: játék, zene, sportok, séta, masszázs, gyógytorna vagy akár mások segítése, támogatása.

Lehetséges csoportos és egyéni pszichológiai segítség igénybe vétele: progresszív relaxáció, autogén tréning elsajátítása. A belső pszichés konfliktus által fenntartott stressz kezelésében (rettegés a bírálattól, állandó megfelelési vágy, ösztönös vágyak letiltása, ellazulás képtelensége) pedig a pszichoterápia és a pszichológiai konzultáció nyújthat segítséget. 


‹ Vissza
Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása