Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.info@panoramamed.hu /panoramamed
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.
info@panoramamed.hu  /panoramamed
Híreink
A fájdalom és félelem csökkenthető?
Nem kevesen vannak olyanok, akik gyerek- és felnőttkorukból is fel tudnak idézni olyan helyzeteket, amelyek szorongással, félelemmel töltötték el egy-egy orvosi vizsgálat vagy kórházi kezelés alkalmával. Nem túl régi felismerés az, hogy a szülőnek a gyermeke mellett van a helye akkor is amikor beteg, orvosi segítségre szorul, kórházba kerül.
Betűméret: + -

Szerencsére, ha nem is mindig kényelmes körülmények között, de a szülők éjszakára is gyermekeik mellett maradhatnak ma már a kórházakban. Sok országban „child life specialist” szakemberek, pszichológusok állnak a gyerekek és családtagjaik mellett, hogy a kórházi rendszerben való tájékozódásukat segítsék, a szükséges információkat megkapják és pszichológiai felkészítést nyújtsanak, ami segít abban, hogy a beavatkozás ne válhasson pszichés trauma forrásává. Különösen sokat számít jelenlétük krónikus betegséggel küzdő gyerekek és családjaik számára, akik hetekig, akár hónapokig kórházi kezelésre szorulnak.

A fájdalom egy szubjektív élmény, amit sok tényező befolyásol. pl. egy-egy korábbi kellemetlen tapasztalat is kihat az aktuális beavatkozásra, így több segítségre szorulhatnak azok a gyerekek, családok, akik nehéz emlékeket őriznek magukban. Legyen szó egy ambulánsan elvégezhető vérvételről, orvosi vizsgálatról vagy egynapos sebészeti beavatkozásról, a felkészítés és fájdalomcsillapítás kötelességünk. Mindenkinek hasznos, ha a beavatkozásra fel tud készülni ill. fel lehet rá készíteni a gyereket. Olykor a szülő kellemetlen kórházi élménye éled fel akkor, amikor a gyermeke kerül valamilyen hasonló helyzetbe.  Ahogy a tapasztalat is sokszor mutatja: Nyugodt szülő – nyugodt gyerek! A tűszúrás fájdalmának enyhítése különösen fontos azoknál, akik krónikus betegségük miatt rendszeres injekciózásra szorulnak (pl: cukorbetegség, növekedési hormon hiánya miatt).

A PMC-ben minden lehetőséget megragadunk a beavatkozások során átélhető fájdalom minimalizálására. Erre a célra szolgál az EMLA gél, ami kb. fél óra hatóidő után a tűszúrás kellemetlen élményét megszűnteti. Szintén a fájdalom minimalizálásához járul hozzá, ha a gyereket tájékoztatjuk a folyamatról, a közben megtapasztalható érzésekről úgy, hogy a negatív fókusz helyett semleges, vagy pozitív fókuszt keresünk. Az „ez fájni fog” vagy „ez nem fog fájni” típusú mondatok helyett ajánlottabb azt mondani, hogy „ez olyasmi érzés lesz, mint egy…”. A vesznek egy kis vért helyett „a nővér először letörli a karodat, érezni fogsz egy hűvös alkoholos vattát, azután…”. Jó megfogalmazás az is, hogy pl. „néhány gyerek ilyenkor hűvös érzésről számolt be”. Ha a folyamat hosszáról szeretnénk a gyereket tájékoztatni, akkor érdemes azt mondani, hogy „a történés rövidebb lesz, mint…” (egy ismerős rajzfilm, vagy program a gyerek számára). A folyamat végén megkérhetjük a gyereket arra, hogy 1, 2, 3 kimondása után fújja el azt a rossz érzést a testéből, amit átélt.

Sokat segíthet a beavatkozások során a kényelmi pozíciók használata (a gyerek és a segítségére bent tartózkodó szülő a gyerek életkorához és igényeihez alkalmazkodva választja ki a legkényelmesebb helyzetet). Egy kis műanyag rugó segítségével pedig könnyen elmagyarázható a nagyobbacska gyerekeknek, hogy milyen az, amikor megfeszíti magát és nehezebben, fájdalmasabban szúrható meg, és milyen könnyebbség az, ha el tudja lazítani izmait és az izomlazulást még a légzésével is meg tudja támogatni. Vannak olyan gyerekek, felnőttek, akiknek az segít, ha a nővér mozdulatait figyelhetik, aki a beavatkozás (pl. vérvétel) lépéseit előre közli és megnyugtató, határozott hangjával biztonságot sugároz. Ha könnyebben kapcsolatba lépő a gyerek, akkor a nővér beszélgetést kezdeményez a megnyugtatás és az oldott légkör megteremtésére. Lehet figyelemelterelés céljából beszélgetni, mesélni az épp aznap óvodában, iskolában történtekről vagy valamilyen közelgő eseményről. Más gyerekeknek kifejezetten segít az, ha nem látják mi történik, és egy nagyobb mesekönyvvel, játékos feladattal zajlik a figyelemelterelés, a kellemetlen látvány kitakarása. Jól jön ilyenkor egy buborékfúvó, a kedvenc, vigasztaló plüss átölelése.

Itt még nincs vége a PA fájdalom és félelem csökkenthető?MC-ben rendelkezésre álló lehetőségeknek. A fájdalom kapu-elméletére alapozóan a szúrás helye fölé helyezett méhecske (Buzzy) zümmögése – amit a gyerek előtte kipróbálhat – segíti a fájdalomcsökkentést, amit még fokozni lehet egy lehűtött gél karra helyezésével. A kis szerkezet kitalálói elterelő játékos feladatról is gondoskodtak.

Sok gyerek kedveli az állatokat, és ma már kutatások is igazolják, hogy egy terápiás célra kiképzett kutya milyen hasznos segítője tud lenni erősebben szorongó, speciális élethelyzetben lévő gyerekeknek. A PMC jelenleg terápiáskutya-kiképzésre járó kutyája Frici, aki később, a kiképzés végeztével sokat segíthet majd a gyermekek feszültségének oldásában.

Minden körültekintés mellett is előfordulhat, hogy egy gyerek sírással reagál a beavatkozásra. Kicsi gyerekeknél a vérvétel nem is mindig olyan egyszerű eljárás nehezebben szúrható vénáik miatt is. A gyerekek tiltakozhatnak a vérvételtől, ilyenkor segítség lehet az, ha megfogalmazzuk érzését és feladatát. „Tudom, hogy nem szeretnéd a szurit, de ezt mindenképp meg kell csinálni, mert fontos az egészséged szempontjából. Fontos az is, hogy egy kicsit nyugalomban tudj maradni és mi segítünk neked ebben a feladatodban.” A „ne sírj” felszólítás helyett inkább mondjuk azt, hogy „ez nehéz volt” és büszkék vagyunk rá, mert bizonyára található egy olyan momentum a gyerek viselkedésében, ami pozitívumként kiemelhető (pl.: ügyesen bemutatkozott, mélyet lélegzett, elfújta a fájdalmat… stb.) A beavatkozás elvégzése valójában maga a siker. Minden gyermek számára fontos élmény, hogy szülei megértik az érzéseit, és azok kifejezésére, kimondására lehetőséget is teremtenek számára. Bár manapság mintha ritkább lenne, hogy gyerekek szerepjátékot játszanak, pedig nagy segítséget nyújthat az ilyen játék, mert vele egy-egy beavatkozás előre eljátszható lehet, vagy utólag az élmények feldolgozására biztosít lehetőséget a gyerekek számára.


‹ Vissza
Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása