Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.info@panoramamed.hu /panoramamed
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.
info@panoramamed.hu  /panoramamed
Pár- és családterápia

Párterápiát párkapcsolati elakadások, krízisek esetén javaslunk. Ez felöleli azokat a helyzeteket is, amelyekben a bizalom megingott a pár tagjai között, vagy amikor a pár kiüresedettnek érzi a kapcsolatot, de olyan is előfordul, hogy olyan párkapcsolati vagy házassági konfliktussal szükséges foglalkozni, amelyek egy gyermek problémáival állnak összefüggésben. Párterápiát kollégáink klasszikus megközelítéssel, illetve egy speciális, hazánkban új módszerrel, az Érzelem Fókuszú Terápiával (EFT) is végeznek.

Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

A családterápia, mint módszer alapja, a pszichoterápiában rendszerszemléletnek nevezett megközelítés, amely alapvető az együttélési formák minden esetében, függetlenül attól, hogy egy párról, egy gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülőről, mozaikcsaládról, vérrokonsági kapcsolat alapján szervezett családról vagy pedig bármilyen együtt élő csoportról legyen szó, akik családként gondolnak önmagukra.

Amikor egy családtag – különösképpen, ha a gyerek – valamilyen tünettől szenved, az kihat a család egészének életére. Mivel a gyermekek viselkedése fejlődésük során gyakran hirtelen és markánsan változik, a szülőknek nehézséget okozhat eldönteni, hogy mikor van ok aggodalomra. Ilyenkor a felelősség, az önvád, a bűntudat és a szégyen érzései nehezíthetik számukra, hogy segítséget kérjenek. Ezekben a helyzetekben gyakran családterápiát javasolnak a szakemberek, amelyen ideális esetben a család minden tagja részt vesz.

Gyakori tapasztalat, hogy a gyermek viselkedésének megváltoztatásához az egész család bevonása szükséges, és kétségtelen, hogy ehhez nagyfokú nyitottságra és bátorságra van szükség az összes érintett részéről. A gyermekek és serdülők személyisége és identitása még alakul, ezért ahogyan anyagi értelemben, úgy lelkileg is nagyban függnek a családi környezetüktől. Emiatt nem mindig elég a gyermek egyéni lelki világával foglalkozni, hanem hatékony lehet a körülötte lévő környezet és kapcsolatrendszer tanulmányozása és átalakítása is. Ezt szolgálja a pár- és családterápia, annak fókuszában ugyanis a családtagok közötti kapcsolatok állnak.

A pár- és családterápia nem az egyéni témákat helyezi előtérbe, hanem a rendszer egészét vizsgálja, és a rendszer részeinek (például gyerekek és szülők, fiúk és lányok szövetségei vagy ellentétei) vagy az egyes családtagoknak az egymásra adott reakcióival, a kommunikációval és az együttműködéssel foglalkozik. Az ülések során megvizsgáljuk az interakciókat és azok ismétlődő mintázatait, vagyis a „családi forgatókönyveket”, valamint igyekszünk megtalálni a változás módjait, amelyek a pozitív fejlődés lehetőségét kínálják mindenki számára. Nem csupán egyetlen családtag vagy egy családi alrendszer megoldását, hanem az egész család közös megoldását keressük, és igyekszünk bevezetni azt a család életébe.

A családterapeuták beállítódása és az általuk teremtett környezet lényege, hogy a konfliktusos helyzetek megbeszélése és megoldása anélkül történhet meg, hogy bárkit egyénileg okolnánk vagy hibáztatnánk a szenvedést okozó szituáció kialakulása miatt.

Milyen problémák, nehézségek esetén segíthet a családterápia?

 • szakítás, válás;
 • pszichoszomatikus tünetek, betegségek valamely családtagnál;
 • párkapcsolati problémák;
 • kommunikációs problémák;
 • családi vagy párkapcsolati krízisek feldolgozása;
 • betegséggel diagnosztizált családtaggal való együttélés kérdései;
 • gyász;
 • serdülőkorral jelentkező nehézségek;
 • gyermekkori viselkedészavar;
 • szülővé válás kérdései;
 • örökbefogadás, nevelőszülői nehézségek;
 • élethelyzeti változások: munkahelyi kihívások, nyugdíjazás, időskorral jelentkező problémák.
dr. Garas Péter
Rendelési idő:
kedd, szerda 8:00–12:00


Juhász Dániel


Radnai Fruzsina
Rendelési idő:
csütörtök 14:00–20:00
Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Hírek
Élvezzük megfontoltan a nyarat!
2019 JÚN 25.
A nyár és a kánikula megérkeztével egyre több napfény ér minket. A természetes fény számos olyan élettani hatással bír, mely elengedhetetlen az egészség és a jó közérzet fenntartásához, de a veszélyekre is gondolnunk kell.
Tovább
További híreink
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása