Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.info@panoramamed.hu /panoramamed
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Visszahívást kérek  Visszahívást kérek 
Bezár ×
Elküld
1025 Budapest, Páfrány út 23/b.
info@panoramamed.hu  /panoramamed
Gyógypedagógia, logopédia

A gyermek teljesítményvizsgálatának szükségessége kisgyermekkortól a kamaszkorig bármikor felmerülhet. Az eltérések bármely intelligenciaszint mellett megjelenhetnek, és megnyilvánulhatnak a korai fejlődés késésében, vagy az egyes területeken mutatkozó nehézségekben, mint a figyelem, emlékezet, gondolkodás, mozgáskoordináció, beszéd, olvasás, írás, számolás, a szociális kompetencia vagy az érzelmi érettség.

Foglaljon
időpontot

Foglaljon időpontot

Komplex gyógypedagógiai–pszichológiai vizsgálat

A diagnózis legtöbbször egy komplex diagnosztikai team munkájának eredményeként születik meg, amely teamnek tagja a gyógypedagógus, a pszichológus, és szükség esetén az orvos (érzékszervi, neurológiai, gyermekpszichiátriai vizsgálatok). A vizsgálat segítségével kizárhatók vagy igazolhatók a gyermek teljesítménybeli elmaradásai, és megtervezhető egy olyan terápia, amely a felzárkózást, a fejlődést segíti.

Kisgyermekkorban késhet a beszéd- és mozgásfejlődés. Ilyenkor az eredményesség szempontjából fontos a mihamarabbi diagnózis és fejlesztés (beszédindítás és mozgásterápia).

Beiskolázás előtt szükséges lehet a beszéd, a számolási teljesítmény és a finommotoros készségek vizsgálata - különösen, ha a gyermek nehezen fejezi ki magát, beszédhibái nehezen javulnak, vagy ügyetlenül manipulál. Fontos tudni, hogy a későbbi iskolai teljesítményzavarok (a figyelem, az olvasás-írás és a számolás problémái) az óvodáskorban célzott vizsgálatokkal már olyan esetben is előre jelezhetők, ha egyébként nem mutatkoznak markáns tünetek. Ilyenkor preventív tanítással magasabb szintre fejleszthető a gyermek beszédkészsége, megakadályozható, hogy az olvasás-írás vagy a számolás terén hibás technikát alakítson ki. A preventív tanítással megelőzhetjük a kudarc okozta neurotikus tünetek kialakulását is.

Az iskoláskorban felfedezett tanulási nehézségeknél a gyógypedagógiai-pszichológiai vizsgálat megmutatja az elmaradás mértékét, segít megtervezni a szükséges terápiát, és kontrollálja a fejlődési folyamatot. 

Az első vizsgálatot követően a szülő iránymutatást kap a különböző terápiás lehetőségekkel kapcsolatban, vagy javaslatot további vizsgálatok elvégzésének szükségességéről. Amennyiben a gyermek sajátosságai indokolják pozitív diszkriminációs lehetőségek igénybevételét, a vizsgálatot követően erről is tájékoztatjuk a szülőket.

Asbóthné Kriston Viktória
Rendelési idő:
péntek 9:00–14:00
Nézzen szét nálunk
Nézzen szét nálunk
Hírek
Élvezzük megfontoltan a nyarat!
2019 JÚN 25.
A nyár és a kánikula megérkeztével egyre több napfény ér minket. A természetes fény számos olyan élettani hatással bír, mely elengedhetetlen az egészség és a jó közérzet fenntartásához, de a veszélyekre is gondolnunk kell.
Tovább
További híreink
Így juthat el hozzánk
Partnereink
Budaörsmed Budaörsi Egészségügyi Központ
MedSpot Alapítvány
Szent János Kórház
Uzsoki utcai Kórház
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház
Centrum Lab
Semmelweis Egyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
foglaljorvost.hu
Advance Medical Hungary
Hôpital de l'Enfance de Lausanne
Autistic Art
Forbes
Kaptár
Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikai Társaság
Share@Facebook
Link másolása